Zo teken je schaduw bij je letters

door | 13 mei 2022

Vind je het lastig om schaduw bij je letters te tekenen als je teksten aan het handletteren bent? Er is een simpele truc voor die het maken van schaduw een stuk makkelijker maakt! Ik geef je in deze blog wat tips die je helpen bij het tekenen van schaduw bij blokletters.

Wat is schaduw?


Laten we heel simpel beginnen; wat is schaduw? Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden door een object. In ons geval is dat een letter. Een voorwaarde voor het ontstaan van schaduw is dat er een lichtbron en een object aanwezig moeten zijn. Er kan sprake zijn van een natuurlijke lichtbron (zon) of een kunstmatige lichtbron (lamp). Ik beeld altijd een zonnetje in als ik schaduw bij letters teken.

Waar teken je schaduw bij letters?


Je beeld je een lichtbron in gedachten in. Bijvoorbeeld van linksboven of linksonder. De lichtbron komt tegen je blokletter aan. Vervolgens teken je de schaduw aan de andere kant van de letter, dat is namelijk op de plek waar het licht niet komt. Hierbij let je goed op waar het licht kan komen en waar niet. Als je dit verkeerd tekent, dan komt je letter er een beetje raar uit te zien. Soms heb je zelf al door dat er iets niet klopt, maar weet je niet precies wat.

Hoe teken ik schaduw bij mijn letters?


Er zijn meerdere manieren om schaduw bij letters te tekenen. Je kunt er een 3D-letter van maken door de diagonale lijnen te tekenen. Je letters zien er zo heel ruimtelijk uit. Maar je kunt er ook voor kiezen om de diagonale lijnen weg te laten en alleen de horizontale en verticale lijnen tekenen.

Ik heb een video gemaakt over het tekenen van schaduw bij de blokletter E. In deze video laat ik zien hoe je die laatste manier van schaduw maken precies kan toepassen op je letters.

Tips voor het tekenen van schaduw:

  • Maak bij ronde letters geen rechte schaduwlijnen, maar teken met de ronding van de letter mee.
  • Probeer overal dezelfde afstand tot de letter te houden.
  • Pak er een liniaal bij als je dat fijn vindt. Zo kun je de schaduwlijnen tekenen, of controleren of je de schaduw goed hebt getekend (bijvoorbeeld als je geen diagonale lijnen tekent).

Leer in een halfuur hoe je een leuke verjaardagskaart handlettert bij mijn gratis workshop! Ontdek dat je niet perfect hoeft te kunnen schrijven om iets moois te maken.

Schrijf je nu in voor de gratis workshop handletteren.

1 Reactie

  1. Ole van Tiel

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *