Welke materialen heb je nodig om te handletteren?

door | 22 apr 2022

Lijkt het jou leuk om te beginnen met handletteren, maar weet je niet welke materialen je hiervoor nodig hebt? Lees dan deze blog! Hierin lees je welke materialen je nodig hebt als je net begint met handletteren. En dat is niet eens zo veel!

Van deze blog heb ik ook een video gemaakt. Hieronder kun je de video kijken. Lees je liever? Lees dan verder na de video.

Mocht je gaan beginnen met handletteren, dan wil ik je een ding meegeven: het ligt niet zozeer aan de materialen die je hebt of dat je dit meteen mooi moet kunnen. Het is veel belangrijker dat je veel oefent. Ga dus niet onwijs veel geld uitgeven aan allerlei overbodige materialen, want dat zal jou niet goed maken in handletteren. Het gaat er om dat je veel oefent en weet wat je moet doen.

Uiteraard heb je wel een aantal materialen nodig. Ik beschrijf de materialen die ik het liefst gebruik in dit artikel. De productlinkjes gaan naar Bol.com voor als je deze materialen wilt kopen. Schaf liever weinig materialen aan maar van de bekende merken, dan dat je naar de Action gaat voor de aanschaf van een arsenaal aan pennen en stiften. Met een kleine basisuitrusting kun je echt veel plezier hebben. Kwalitatief materiaal is belangrijk voor je ervaring.

Dit is wat je nodig hebt voor handletteren:

  • Een grijs potlood
  • Een zwarte fineliner
  • Een zwarte stift
  • Een zwarte brushpen
  • Een gekleurde brushpen
  • Een gum
  • Een puntenslijper
  • Een liniaal
  • Papier
  • Verfstiften

Een grijs potlood

Het maakt eigenlijk niet uit wat voor grijs potlood het is, wat voor dikte of zachtheid het heeft. Ik gebruik zelf vaak een 2B, omdat ik deze lijnen makkelijk kan uitgummen. Een 6H potlood vind ik bijvoorbeeld te snel in het papier drukken en dan kunnen je letters in het papier krassen.

Een zwarte fineliner

Ik raad aan om een watervaste fineliner te kopen. Er zijn verschillende watervaste fineliners te koop, bijvoorbeeld de Edding 1800 Profipen. Deze fineliner is er in verschillende diktes. Ik vind de 0.5 erg fijn. Er zijn ook Pigma Micron pennen van Sakura. Deze pennen zijn ook in allerlei diktes verkrijgbaar. Watervaste pennen zijn handig, want het zorgt ervoor dat je er ook makkelijk overheen
kunt gaan met water.

Een zwarte stift

Een zwarte stift is handig om grotere vlakken mee te vullen. Hier kun je een viltstift voor gebruiken, maar de Tombow ABT Dual Brushpennen zijn ook geschikt. Deze stiften hebben een stiftpunt, maar ook een brushpen. Dat heb je nodig eigenlijk voor de twee technieken die het meest voorkomen bij het handletteren. Het nadeel is dat de pennen niet watervast zijn. Je kunt ook grotere vlakken (bijvoorbeeld in letters) opvullen met een brushpen.

Een zwarte brushpen

Voor het handletteren is een brushpen zeer gewenst. Daar zijn er zoveel van te koop, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik vind zelf de volgende pen het allerfijnst om het brushletteren mee aan te leren, dat is de Tombow Fudenosuke. Deze brushpen heb je in hard en zacht en ik zou dan beginnen met de zachte variant. Daarmee kun je heel erg fijn brushletteren en hij is watervast, dus dan kun je er ook weer overheen met water.

Een gekleurde brushpen

Er zijn leuke gekleurde brushpennen te koop van onder andere Edding, Tombow en Ecoline. Het leuke van de brushpennen is dat je deze kleuren kunt uitvloeien met water. Het is daarmee eigenlijk een beetje waterverven met stiften. Ik kan dan echt als een kind zo blij zijn. Het is heel leuk om te doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een tekst handletteren met een zwarte watervaste pen. Het fijne is namelijk dat wanneer je met een watervaste pen werkt, die niet zal gaan uitvloeien als het nat wordt.

Een gum

Het kan een gewone gum zijn, maar een kneedgum vind ik heel fijn omdat je dan niet van dat gumsel hebt en het maakt ook geen donkere strepen op je papier.

Een puntenslijper

Het maakt niet uit wat voor puntenslijper je gebruikt, zolang die maar scherp is. 😉

Een liniaal

Een kleine liniaal van 30 cm lang voldoet al.

Papier

Dan komen we aan bij het papier, want als jij brushpennen gaat gebruiken heb je het juiste papier nodig. Gebruik niet het gewone papier dat je voor de printer gebruikt, want dit is vrij ruw papier en daar gaan je je stiftpunten heel snel van rafelen. Dat is zonde, want ze kunnen veel langer meegaan.

Je hebt ook kopieerpapier wat glad is en daardoor gaan je stiften langer mee. Ik heb 2 merken papier die ik kan aanbevelen: Double A en Color Choice van HP.

Als je aan het schetsen of aan het oefenen bent, pak dan steeds een nieuw vel papier. Je hoeft niet op de voor- en achterkant te werken. Soms maak je namelijk spontaan iets dat heel goed uitpakt en dan wil je niet dat de tekst van de achterkant doorschijnt.

Als je wat dikker papier wilt waar je met brushpennen op wilt werken, dan kan ik Liquid Watercolor Print Paper aanraden. Dit kun je ook prima combineren met de Ecoline brushpennen. Het fijne hiervan is, is dat dit papier wat dikker is. Het kreukt ook minder snel, zeker als je wat dingen moet uitgummen is dat heel erg fijn. Als je met je brushpennen een leuke achtergrond hebt gemaakt op dit papier, met ook een beetje water bijvoorbeeld, en het is opgedroogd, dan kun je er een tekst op printen. Het papier heeft de juiste dikte om door de printer heen te gaan, want je kunt niet onwijs dik papier door de printer heen halen.

Bonus tip: Verfstiften

Schaf een paar Posca markers aan. Deze markers zijn echt briljant! Je kunt ermee op onwijs veel ondergronden handletteren. Zo werken ze onder andere op papier, karton, hout, glas, plastic, textiel en stenen. Het zijn verfstiften. De verf die er uit komt is dekkend en watervast. Je kunt er ook mee op krijtborden schrijven. Ik gebruik meestal de PC-1MR en de PC-3M. Hier kun je heel gedetailleerd mee werken.

Zoals je ziet heb je niet veel materialen nodig om te beginnen met handletteren. Misschien heb je het merendeel zelfs al in huis. Hiermee kun je gewoon aan de slag gaan en starten met handletteren,
Mocht je dit nou leuk vinden om mee van start te gaan dan heb ik ook een gratis workshop voor je die je kunt volgen. Klik hier om je gratis aan te melden. Als je begint met handletteren, dan wens ik je hartstikke veel plezier!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie ontvang als je een product koopt. Je betaalt hier helemaal niets extra’s voor! Je steunt mij alleen maar in het maken van deze artikelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *