Wat zijn de beste brushpennen om mee te brushletteren?

door | 27 mei 2022

Als je net begint met brushletteren kan het overweldigend zijn om een keuze te maken voor brushpennen. Wat zijn nou goede brushpennen om mee te beginnen? Er zijn veel soorten brushpennen te koop en in dit artikel help ik je graag een stukje op weg. Brushletteren is onwijs gaaf om te doen en het wordt alleen maar leuker als je de juiste materialen hebt.

Wat zijn brushpennen en hoe kun je daar mee brushletteren?


Als je net begint met brushletteren, dan is het echt wennen om met die soepele punt om te gaan. De meeste mensen zijn gewend aan stiften met een stevige punt, zoals viltstiften of markers. Bij een brushpen is de stiftpunt gemaakt van een soepel materiaal, zodat je het kunt bewegen. Hiermee kun je opgaande lijnen heel dun en neergaande lijnen heel dik maken. Je doet dit door minder of meer druk op de punt uit te oefenen. Dat is in het kort de techniek brushletteren.

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie ontvang als je een product koopt. Je betaalt hier helemaal niets extra’s voor! Je steunt mij alleen maar in het maken van deze artikelen.

Wat zijn goede brushpennen om mee te beginnen?


Ik raad aan om te beginnen met brushpennen die een middelgrote punt hebben. Ik ben zelf begonnen met Ecoline brushpennen, maar dit zou ik niet aanraden. Deze punt is erg dik en soepel, wat in het begin gewoon wat lastiger te hanteren is. Ik zou beginnen met de brushpennen van Edding of de Tombow Dual ABT brushpen. Er zijn nog veel meer soorten te koop, maar ik deel graag alleen de pennen waar ik ervaring mee heb.

Welke brushpennen zijn op waterbasis?


De meeste brushpennen zijn op waterbasis. Dit houdt in dat je met wat water de kleur uit kunt vloeien. Zo kun je heel mooie effecten bereiken. Je kunt nuances binnen de kleur maken: hier wat donkerder en daar wat lichter. Als je van het waterverfeffect houdt, dan zijn dit soort brushpennen dus ideaal. Voorbeelden van merken brushpennen op waterbasis: Edding, Ecoline en Tombow dual ABT. Deze drie merken gebruik ik graag voor het brushletteren.

Edding brushpennen


De Edding brushpen heeft een middelgrote punt. Met deze punt kun je bij het brushletteren heel precies de opgaande lijnen maken en gemakkelijk ook de neergaande lijnen wat dikker. De brushpennen zijn erg prettig in gebruik en verkrijgbaar in veel kleuren. De kleur is helder en vloeit goed. Ik merk dat de brushpennen lang mee gaan. Ik heb een tijd terug een set Edding brushpennen gekocht bij de Action voor maar 2 euro. Hieronder zie je de video die ik daarover heb gemaakt:

Ecoline brushpennen


De Ecoline brushpen heeft een relatief grote soepele punt. Deze brushpennen vloeien goed en er komt een prachtige intense kleur uit. Zoals de kleuren uit de potjes Ecoline die je vroeger op school had. Het is wel aan te raden wat dikker papier te gebruiken voor het brushletteren. Als je wat dikker papier wilt waar je met brushpennen op wilt werken, dan kan ik Liquid Watercolor Print Paper aanraden. Dit kun je ook prima combineren met de Ecoline brushpennen. Het fijne hiervan is, is dat dit papier wat dikker is. Het kreukt ook minder snel, zeker als je wat dingen moet uitgummen is dat heel erg fijn.

Tombow dual ABT brushpennen


De Tombow dual ABT brushpen is een pen met aan de ene kant een stift en aan de andere kant een brushpen. De punt van de brushpen is iets groter dan die van Edding. Hij is verkrijgbaar in onwijs veel kleuren en vloeit op een fijne manier. Ook dit is een fijne brushpen. Met de stiftpunt kun je weer handig faux calligraphy toepassen.

Een watervaste brushpen


Ik vind zelf de Tombow Fudenosuke het allerfijnst om het brushletteren mee aan te leren. Deze brushpen is te koop in een harde en zachte variant. Ik raad aan om te beginnen met de zachte variant. Daarmee kun je heel erg fijn en gedetailleerd brushletteren. Je kunt er ook makkelijk kleine letters mee brushletteren. De Tombow Fudenosuke is watervast, dus dan kun je er ook weer overheen met water. Dit kun je dus heel leuk combineren met niet-watervaste brushpennen. Je maakt bijvoorbeeld een mooie achtergrond met brushpennen en laat allerlei kleuren uitvloeien. Als het droog is kun je er met de Tombow Fudenosuke overheen brushletteren, zonder dat de pen uit gaat vloeien. Dit kan nog wel eens gebeuren als je er met een zwarte brushpen op waterbasis overheen gaat.

Goedkopere brushpennen


Bij de Action en andere voordelige zaken kun je een heleboel brushpennen voor weinig geld kopen. Dit raad ik niet aan, omdat deze punten snel verslijten en de kleuren niet zo intens zijn. Dit beïnvloed echt het plezier tijdens het brushletteren. Je kunt beter wat minder brushpennen hebben, maar dan wel van kwaliteit. Je zult bij de goedkope brushpennen merken dat het puntje niet lang dun blijft en dan is het heel lastig om nog een dunnen opgaande lijn te maken. De uitzondering die ik hier moet maken zijn de Edding brushpennen die bij de Action te koop waren. 😉

Het juiste papier om op te brushletteren


Dan komen we aan bij het papier, want als jij brushpennen gaat gebruiken heb je het juiste papier nodig. Gebruik niet het gewone papier dat je voor de printer gebruikt, want dit is vrij ruw papier en daar gaan je je stiftpunten heel snel van rafelen. Dat is zonde, want ze kunnen veel langer meegaan.
Je hebt ook kopieerpapier wat glad is en daardoor gaan je brushpennen langer mee. Ik heb 2 merken papier die ik kan aanbevelen: Double A en Color Choice van HP.

Ik hoop dat je nu een beeld hebt van welke brushpennen er te koop zijn en dat je weet waar je voorkeur naar uit gaat. Nu aan de slag met het brushletteren. Veel plezier!

Wil jij leren hoe je een leuke verjaardagskaart handlettert?
Meld je nu aan voor mijn gratis workshop handletteren!
In slechts een halfuur leer je:

● Hoe je een verjaardagskaart handlettert
● De beste pennen voor handletteren
● Handige tips voor beginners

Schrijf je nu in en ontdek dat je niet perfect hoeft te kunnen schrijven om mooie dingen te maken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *