Wat je nodig hebt voor handlettering

door | 22 jun 2021

Voor handlettering heb je niet veel materialen nodig. Beginnen met handletteren is gemakkelijk, omdat je veel dingen vast al in huis hebt. Handlettering is een hobby waar je geen grote investering in materialen hoeft te doen. Je kunt natuurlijk heel veel soorten pennen en stiften kopen, maar met de volgende materialen kun je prima beginnen met handlettering.

Wat je nodig hebt voor handlettering:

Waar koop ik benodigdheden voor handletteren?

De materialen voor handlettering heb je misschien zelf al in huis of kun je bij bijvoorbeeld Bruna of kunstenaarshandel kopen. Op bol.com zijn ook veel handlettering materialen te koop, in dit artikel zal ik wat links daarvoor plaatsen.* Er zijn starterssets voor handlettering te koop waar je mee kunt beginnen, maar je kunt ook de losse materialen aanschaffen zodat het precies naar je smaak is.

Welke materialen heb ik al in huis voor handletteren?

Je hebt waarschijnlijk al wat materialen in huis die je kunt gebruiken voor het handletteren, zoals een gum (een kneedgum is aan te raden), puntenslijper en liniaal. Dit komt goed van pas, dus pak het erbij! Misschien heb je ook wel wat kopieerpapier liggen, ook dat voldoet om te schetsen voor het handletteren. In de volgende alinea’s lees je wat je allemaal nog aan kunt schaffen. Een kleine investering in goede materialen geeft net wat meer plezier in het handletteren en daarnaast heb je ook betere resultaten. Verkeerd en goedkoop tekenmateriaal kan tegenstaan en onnodig je resultaten en ervaringen negatief kleuren.

Welk papier heb je nodig voor handlettering?

Voor handlettering kun je schetsen op papier dat je gebruikt voor de printer, een goedkoop pak kopieerpapier voldoet. Ik heb gemerkt dat er een verschil zit in type papier, zo is er ruw printpapier en glad printpapier. Voor handlettering zul je ook brushpennen op papier gebruiken en daarom kun je het beste voor glad papier kiezen. Mijn favorieten zijn het laserjet papier van HP en kopieerpapier van Double A.

Wat je verder aan papier nodig hebt voor handlettering is stevig papier dat mooi blijft als je er op gumt of met stift op tekent. Dat papier moet dikker zijn dan kopieerpapier. De dikte van het papier is het gewicht dat wordt gemeten per m² en uitgedrukt wordt in grammen. Meestal bedoelen we de dikte van het papier als we het over het gewicht hebben. Als we het hebben over 120 grams papier, dan betekent dit dat 1 vel 120 gram weegt (maar wel per vierkante meter berekend). Standaard kopieerpapier is 80 grams. Om steviger papier te gebruiken voor het handletteren kies je papier van minstens 120 grams, zoals dit stevige papier van Clairefontaine.

Welke pennen heb je nodig voor handlettering?

Voor handletteren zijn er ontzettend veel pennen en fineliners om uit te kiezen. Je kunt het beste beginnen met een zwarte watervaste fineliner, omdat dit het meest wordt gebruikt bij handlettering. Watervaste fineliners of pennen zijn prettig, omdat je er overheen kunt met stiften of verf op waterbasis en vervolgens de lijn blijft staan. De Pigma Micron is te koop in verschillende diktes, je kunt met een startersset beginnen of de Pigma Micron 05 kopen. De Profipen van Edding is ook watervast en kun je in meerdere diktes kopen

Handletteren met brushpennen is heel erg leuk om te doen. Je kunt brushpennen in allerlei kleuren kopen. Bekende merken zijn Tombow, Ecoline en Edding. Brushpennen zijn in verschillende diktes te koop. Je kunt beginnen met minstens 3 kleuren brushpennen, dat voldoet voor het handletteren. Ecoline heeft een vrij grote punt en dat kan vervelend zijn als je gewend bent klein te schrijven. De brushpennen van Edding en Tombow hebben een fijnere punt.

Welk potlood heb je nodig voor handlettering?

Voor handlettering kies je een grijs potlood waar je het liefst mee tekent. Potloden hebben verschillende hardheden, dat staat om een code vermeld op het potlood. HB wordt het meest gebruikt. H staat voor hard, B staat voor zacht en F staat voor fijn. 9H is een heel hard potlood en 9B is een heel zacht potlood. Voor het handletteren zou ik beginnen met een 2B potlood of een 3B potlood, omdat je deze zachte lijnen ook weer goed uit kunt gummen. Met een hard potlood loop je het risico de lijnen te diep in het papier te maken en dat is lastig weg gummen. Dus bespaar je de moeite en schaf een zacht potlood aan!

Welke stiften heb je nodig voor handlettering?

Bij het handletteren teken je dikke lijnen of vul je vormen op en daarvoor gebruik je het liefst een watervaste stift. Een zwarte watervaste stift heeft een diepe zwarte tint en dekt goed. Voor handlettering vind ik de Pigma Graphic heel goed geschikt om mee te tekenen. Ook hierbij is het weer fijn dat deze stift niet zal uitlopen, in tegenstelling tot gewone zwarte stiften die op waterbasis zijn.

Voor het handletteren gebruik je meestal ook kleur. Je kunt hiervoor viltstiften gebruiken, maar voor handlettering zijn brushpennen ook erg fijn om te gebruiken. Kijk bij het kopje ‘pennen’ om meer over de brushpennen te lezen. Om highlights aan te geven (witte accenten in je zwarte letter) kun je kiezen voor een dekkende witte stift zoals de witte Posca markers. Deze acrylmarkers zijn in verschillende diktes te koop. Je kunt beginnen met de 0.7 mm.

Beginnen met handletteren

Nu je dit artikel hebt gelezen weet je wat je nodig hebt voor handlettering. Misschien heb je een paar materialen al in huis. Misschien heb je alleen pen en papier. Beginnen met handletteren kun je sowieso doen! Om dat extra gemakkelijk voor je te maken heb ik een gratis workshop voor je.

Leer in een halfuur hoe je een leuke verjaardagskaart handlettert! Meld je aan voor mijn gratis workshop handletteren en ontdek dat je niet perfect hoeft te kunnen schrijven om prachtige kaarten te maken!

Heel veel plezier met handletteren!

*Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie ontvang als je een product koopt. Je betaalt hier helemaal niets extra’s voor! Je steunt mij alleen maar in het maken van deze artikelen.

2 Reacties

  1. A

    waarom heb je 3 brushpennen nodig als je begint met handletteren, je kan er toch ook één gebruiken?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *