Waarom je zoveel krijtborden ziet in koffiebars

door | 24 sep 2019

De afgelopen jaren zie je steeds vaker ouderwetse schoolborden in koffiebars en restaurants. Hoe kan het dat die borden, die we ook wel krijtborden noemen, ineens overal opduiken? In deze blog duiken we daar in!

Schoolbord in het klaslokaal

Laten we eerst eens kijken welk gevoel een schoolbord bij je oproept. Ik moet terugdenken aan de jaren op de basisschool. Daar hing in het klaslokaal een groot schoolbord aan de muur die de leerkracht omhoog en omlaag kon doen. Er zaten twee luiken op die je dicht kon doen en dan kwam er een bord met lijnen tevoorschijn, voor als we letters gingen schrijven. Onder het bord was een rand waar de bordenwisser en schoolkrijtjes lagen. De juf kon er heel mooi op schrijven en tekenen. Heel soms mochten de kinderen er op tekenen. Wat een heerlijk gevoel was dat, ik mocht op het bord van de juf schrijven! Met de gekleurde krijtjes! Natuurlijk deed ik mijn uiterste best om er heel mooi op te schrijven. Tenslotte konden alle kinderen het zien. Als juf even weg was, dan was er altijd wel iemand die de kans greep om met zijn nagels over het bord te krassen. Ik krijg er nog kippenvel van als ik er aan terug denk. Als je vervelend wilde zijn, dan kon je met de bordenwisser op het schoolbord kloppen. De stofwolken vlogen de lucht in en bleven daar nog even hangen. Meestal begon er iemand te hoesten.

Krijtborden voor je winkel

Goed, dat waren de nostalgische associaties bij een schoolbord. We zien ze tegenwoordig vrijwel niet meer in scholen, met de opkomst van eerst het whiteboard en later het digibord. We zien de schoolborden wel in een andere uitvoering in horecazaken en winkels. Eigenlijk waren ze daar een aantal decennia geleden ook al. Toen beschreven winkeleigenaren zelf hun krijtborden of lieten ze dat door een professionele reclametekenaar doen. Ik kan mij herinneren dat op de SRV-wagen een krijtbord hing waar de SRV-man zijn aanbiedingen met krijt op schreef. De groentewinkel, bakker en slager hadden naast hun ingang een krijtbord hangen waar ze de aanbiedingen van de week op schreven. De een deed dat uitgebreider dan ander. Meestal stond er alleen tekst op. Het bord was vooral bedoeld om de aanbiedingen op te schrijven.

Reclametekenen is een vak

Een oom van mijn moeder was reclametekenaar. Een reclametekenaar was in dienst bij reclamebureaus en schilderde borden voor winkeleigenaren. Met de hand schilderde hij op caféramen en op reclameborden. Reclametekenen was een vak, er was een opleiding tot reclametekenaar.
Met deze borden had je een heel professionele uitstraling bij de ingang van je zaak en kon je je klanten overhalen naar binnen te gaan. In de afgelopen decennia zijn we dat op een andere manier gaan doen. Met de plakletters voor op de ramen en de druktechnieken voor op de stoepborden verdween het handgemaakte reclamewerk naar de achtergrond.

Handgemaakte reclameborden voor winkeleigenaren

De afgelopen jaren zie je het authentieke van vroeger weer terug in de handgemaakte tekeningen en teksten. De tekeningen op krijtborden en horecaborden worden gemaakt door een krijtbordtekenaar of handletteraar. Met krijt kun je quotes, menu’s en tekeningen maken.
Krijttekeningen moeten met aandacht en volle concentratie worden gemaakt. Je wilt dat de letters en tekeningen er strak op staan en natuurlijk wil je geen spelfouten maken. Het is met de hand gemaakt en de moeite die er in is gestoken zie je terug in het eindresultaat. Als de tekening met krijt is gemaakt merk je ook het tijdelijke, want een tekening veeg je zo weer weg. Tekeningen met krijt zie je op muren, reclameborden, stoepborden en menuborden van restaurants en koffiebars. Je ziet ook steeds vaker met witte stift tekeningen en teksten op de ruiten van winkels. Dat is een andere uitstraling dan plakletters. Als voorbijganger proef je de ambacht, het met de hand gemaakte. Dat sluit perfect aan bij de behoefte van de consument van de afgelopen jaren om handgemaakte en lokale producten te kopen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *