Dit was mijn grootste fout toen ik begon met het schrijven op krijtborden

door | 11 nov 2021

Urenlang zat ik te zwoegen op een tekening op een krijtbord. Mijn hand deed zeer van het ingespannen schrijven met de krijtstift. Na afloop nam ik het bord goedkeurend in mij op. Het was mooi geworden! De tekst heeft een tijd op het krijtbord gestaan. Maar toen kwam de dag dat er een nieuwe tekst op het krijtbord moest. Het bord moest schoon. Met gemengde gevoelens maakt ik een sopje en veegde met een doek de tekst uit. Ik ging er nog eens over heen. En nog eens. Alleen kon je die tekst nog steeds zien! Ik heb van alles geprobeerd, maar de waas bleef zichtbaar.

Zo leerde ik dat je niet met krijtstiften op krijtborden moet schrijven. Huh, dat klink verwarrend, niet? Dat vond ik dus ook!
In deze blog leg ik je daarom uit wat je moet doen om deze fout niet te hoeven maken.

Welk krijtbord is het beste

Het ene krijtbord is het andere niet. Gebruik geen krijtstift als je je krijtbord mooi wilt houden. Krijtstiften zijn gemaakt voor niet-poreuze oppervlakken, zoals plastic krijtborden en glas. In de horeca zie je krijtborden in veel formaten die glad aanvoelen. De borden van Securit raad ik aan. Dit zijn krijtborden van plastic. Dit is dus geen echte laag schoolbordverf, al geeft het de indruk dat het wel zo is! Een krijtstift trekt in het schoolbordverf op je bord. Daarom gebruik ik alleen krijtjes op krijtborden en krijtmuren. De schoolborden zijn geschikt voor krijtjes. Op de horecaborden schrijf ik met krijtstiften, omdat krijt er niet goed op blijft zitten.

Krijt of krijtstiften op een krijtbord gebruiken

Als je een krijtbord hebt waar schoolbordverf op zit kun je er met krijt op schrijven. Hangt het bord op een plek waar mensen langslopen of waar mensen er makkelijk aan kunnen zitten? Dan zou ik geen krijt gebruiken. Het risico is namelijk dat mensen dit uitvegen. Even kijken of het echt met de hand gemaakt is, hoor. Want zeg nou zelf: met al die gedrukte reclameborden is het lastig te zien of iets nou echt zelf gemaakt is of geprint. Je kunt krijt fixeren met fixeerspray. Dit maakt het veel lastiger om uit te vegen, maar het is nog steeds mogelijk. Ik zou in dat geval voor stift gaan.

Welke stift je moet gebruiken om op een krijtbord te schrijven

Krijtstiften zijn speciaal gemaakt voor het tekenen op plastic krijtborden, omdat je het heel makkelijk verwijdert. Je kunt er ook mee op ramen tekenen. Dit zijn allebei niet-poreuze ondergronden. De stift trekt er dus niet in. Ik gebruik zelf de krijtstiften van Securit het liefst. De stiftpunt blijft lang mooi en de wit is echt wit. Sommige krijtstiften zijn waterig en dan is je tekst niet goed zichtbaar.

Posca stiften kun je ook op de plastic krijtborden gebruiken. Dit zijn stiften met verf erin op waterbasis. De acrylverf zorgt ervoor dat je er dekkend mee kunt schrijven en tekenen. De ene laag kan over de andere laag. Zo corrigeer je ook makkelijk een foutje. Dit is anders dan de vloeistof die in krijtstiften zit. Als je bij krijtstiften met lagen over elkaar werkt schraap je de vorige laag weg.

Wat zo gaaf aan Posca markers is, is dat ze watervast zijn! Posca stiften zijn waterbestendig en dus prima geschikt om te gebruiken op een krijtbord dat in de regen staat. Geen verzopen teksten meer, maar mooie en goed leesbare borden. Daar word ik blij van.

Je krijtbord schoonmaken

Voor het schoonmaken van krijtstiften op het bord gebruik ik een microvezeldoek. Ik maak een sopje en met de microvezeldoek haal ik meestal alles weg. Ik spoel de doek steeds uit en ververs het water indien nodig. Vervolgens ga ik er met een droge microvezeldoek overheen om alles streepvrij op te laten drogen.

Voor het verwijderen van Posca markers op een krijtbord gebruik ik de krijtbordenreiniger van Securit. Zo te ruiken zit hier azijn in. Ik spray het bord hiermee in, laat het een paar minuten intrekken en veeg het dan weg met een doek.

Er zijn veel manieren om Posca te verwijderen van je bord, een oplossing met azijn en de spray Dasty werkt ook. Alleen water is niet voldoende om het te verwijderen, omdat de stiften watervast zijn. De Posca stiften kunnen tegen een regenbui en daarom ideaal om mee op een stoepbord te schrijven!

Als je met stiften op krijtborden wilt schrijven zijn dit mijn belangrijkste tips. Wil je weten welke fouten je verder niet wilt maken op je krijtbord? Lees dan mijn e-book!

Ontvang nu het gratis e-book “Krijtbord Schrijven: De 10 meest gemaakte fouten” en leer hoe je een professionele uitstraling creëert op jouw krijtbord! Maak indruk met een aantrekkelijk ontwerp en vermijd fouten die een slechte eerste indruk achterlaten.

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie ontvang als je een product koopt. Je betaalt hier helemaal niets extra’s voor! Je steunt mij alleen maar in het maken van blogs.

4 Reacties

 1. Mimi

  Wat een goede tips Annelon.
  Groetjes, Mimi

  Antwoord
  • Krijtgeluk

   Hi Mimi, dankjewel! Fijn dat je er wat aan hebt. Groetjes, Annelon.

   Antwoord
 2. Sofie

  Bedankt voor de tips! Als ik op krijtbordverf teken met een posca marker, gebeurd er dan het zelfde (dat er een waas achterblijft)? Dankjewel!!!

  Antwoord
  • Annelon

   Hi Sofie!
   Graag gedaan! Ja, als je op krijtbordverf met een Posca marker tekent, dan heb je net als bij een krijtstift ook een waas die achterblijft.
   Bij borden van plastic gebeurt dat uiteraard niet.
   Veel succes!
   Groetjes, Annelon.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *