Lettertypes kiezen voor het handletteren

door | 15 nov 2021

Weet je niet welke lettertypes je moet kiezen als je aan het handletteren bent?
Raak jij in de knoop als je lettertypes of fonts wilt combineren?
Wanneer moet je nou voor welk lettertype kiezen?

In deze blog help ik je daarbij. Je leert hoe je mooie combinaties maakt tussen lettertypes. Ook geef ik je een handige tip waardoor je quote geen rommelig zooitje wordt van verschillende lettertypes.

Lettertype kiezen voor bij je tekst

Je bent een quote aan het handletteren en wilt hier leuke lettertypes bij kiezen. Hoe bepaal je hoe welk woord er uit komt te zien? De ene keer kies je bijvoorbeeld een schrijfletter en de andere keer een blokletter.

Kies lettertypes die passen bij wat je over wilt brengen met je tekst. Er zijn zoveel lettertypes die allemaal iets anders uitstralen. Er zijn zachte, schreeuwerige, lieve, strakke en dynamische lettertypes. Om maar iets te noemen.

Kijk naar wat je uit wilt stralen met je tekst en wat daar qua stijl bij past. Ik kies voor mijn krijtborden meestal een smalle retro blokletter, omdat ik dat zelf het mooist vindt en het aansluit bij het ambachtelijke van mijn klanten in de horeca.

Deze letters zijn van een afstand goed te lezen en nemen niet veel ruimte in. Als ik alles cursief aan elkaar zou schrijven, heb ik meer ruimte nodig.

Een persoonlijk handgeschreven lettertype

Een schrijfletter heeft een persoonlijke uitstraling. Het oogt informeel en met de hand geschreven. Een schrijfletter is daarmee ideaal om een naam op een kaart of envelop te schrijven.

Als je een quote aan het handletteren bent, dan kun je voor de belangrijke woorden kiezen voor een schrijfletter.

Dit kunnen de zelfstandige naamwoorden of werkwoorden zijn. In het Engels kun je kiezen op cursive fonts ter inspiratie. Een schrijfletter oogt ook vriendelijk.

Een zakelijk lettertype dat goed leesbaar is

Een blokletter heeft een meer formele, zakelijke uitstraling. Het is beter leesbaar dan een schrijfletter. Het ziet er soms afstandelijk uit en alsof het gedrukt is.

Als je een quote aan het handletteren bent, dan kun je voor de ondersteunende woorden kiezen voor een blokletter. Bijvoorbeeld woorden als: de, het, een. Of werkwoorden.

Blokletters kunnen schreeuwerig overkomen als je allemaal hoofdletters gebruikt. Dit kun je gebruiken bij de woorden die extra aandacht nodig hebben.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de belangrijke woorden in blokletters (en hoofdletters) te handletteren en de ondersteunende woorden in schrijfletters te handletteren.

Een mooie quote handletteren met combinaties van lettertypes

Mijn tip voor het handletteren van een quote is om een blokletter met een schrijfletter te combineren. De belangrijke woorden schrijf je in schrijfletters en de ondersteunende woorden schrijf je in blokletters (ik gebruik altijd hoofdletters bij blokletters). Bij onderstaand dienblad heb ik dat ook zo gedaan.

Wat ik niet zou doen is teveel lettertypes gebruiken (meer dan 3), omdat het dan al snel chaotisch wordt. Juist door de eenvoud creëer je overzicht als je een quote aan het handletteren bent. Je kunt natuurlijk wel afwisselen in de effecten die je toepast bij de letters.

In bovenstaand voorbeeld van het dienblad heb ik 2 lettertypen gebruikt: een blokletter en schrijfletter. Bij de schrijfletter heb ik de ene keer het woord open gelaten en gevuld met een patroon en de andere keer heb ik het opgevuld met zwart. De blokletters teken ik met een dunne of dikke lijn of ik houd de blokletter open en voeg er schaduw aan toe.

Hieronder zie je wat voorbeelden van lettertypes. Je kunt Googlen naar inspiratie voor lettertypes (of fonts) en oefenen door de letters na te tekenen.

In deze blog heb ik je wat tips gegeven over hoe je lettertypes kunt combineren in een tekst als je aan het handletteren bent. Het is een kwestie van uitproberen. Het helpt als je eerst wat combinaties schetst en kijkt hoe je het er uit vindt zien. Doet het je quote eer aan? Dan weet je dat je een mooie combinatie hebt gemaakt van lettertypes.

Klaar voor de volgende stap? Leer in een halfuur hoe je een leuke verjaardagskaart handlettert bij mijn gratis workshop! Ontdek dat je niet perfect hoeft te kunnen schrijven om iets moois te maken.
Schrijf je nu in voor mijn gratis workshop handletteren.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *