Een raamtekening maken is simpel, het is echt makkelijker dan je denkt. Het effect van met een witte stift op het raam tekenen heeft iets magisch. Het is zo leuk dat je door je tekening heen kunt kijken! Tekenen op ramen kun je zo moeilijk maken als je wilt. Maar ik laat je zien hoe je in 6 simpele stappen een raamtekening kunt maken.

Hoe maak je een raamtekening
Een raamtekening kun je op verschillende manieren maken. Je kunt uit de losse hand een tekening maken. Maar je kunt ook een sjabloon gebruiken. Daar ga ik voor het gemak even van uit. Ik vertel hieronder stap voor stap hoe ik mijn ontwerp op het raam heb gekregen. Vind je dit een leuk sjabloon? Download mijn sjabloon dan hieronder. Je kunt het met wit of met gekleurde stiften tekenen. Ik wilde een rode en groene stift gebruiken, maar de kleuren waren veel te fel (anders dan wat je op de dop ziet). Voor kerstkleuren gebruik ik graag dieprood en donkergroen. Dus als je die hebt: pak ze er zeker bij! Zo niet: een witte stift voldoet ook.

Wat heb je nodig om een raamtekening te maken?
- Krijtstift of krijtmarker, bijvoorbeeld van Securit.
- Sjabloon. Dit print je uit of teken je zelf op groot papier.
- Masking tape.
- Microvezeldoek.
- Glassex.
- Plastic mapje of een schoteltje om de stift op te pompen.
De 6 simpele stappen om een raamtekening te maken:
Stap 1:
Kies een ontwerp en print het uit op het formaat dat je op je raam wilt. Je kunt ook meerdere A4’tjes printen en aan elkaar plakken.

Stap 2:
Kies de kleuren uit die je wilt gebruiken. De hoofdkleur is wit. Daar kun je de hele tekening mee maken. Ook kun je er accentkleuren bij nemen, zoals rood en goud om het een kerstsfeer mee te geven.

Stap 3:
Zorg dat je ramen schoon zijn. Dit is heel belangrijk! Op vieze ramen hecht de krijtstift niet goed. Een beetje Glassex en een microvezeldoek doen wonderen.
Stap 4:
Plak de tekening buiten op het raam vast met masking tape. Dit tape verwijder je van je raam zonder lijmresten. Kijk even of je ontwerp recht hangt.

Stap 5:
Schud de krijtstiften en pomp ze daarna op een plastic mapje of een schoteltje. Nu vloeit de inkt goed en kun je er mee tekenen.

Stap 6:
Trek je tekening over. Mijn truc: houd hierbij een oog dicht. Dit zorgt ervoor dat je beter ziet waar je moet tekenen door het dubbele glas. Heb je enkelglas, dan hoeft dit niet. Tussendoor moet je de stiften even pompen, zodat de inkt goed blijft vloeien. Alleen nog het ontwerp van je raam halen en tadaa! Daar is je mooie raamtekening.


Mijn raamtekening is slordig en heeft krassen of strepen
Vind je dat je raamtekening en slordig en streperig uit ziet? Dat vind ik nou ook altijd. Dit komt door het glas. Loop dan eens naar buiten en kijk naar je tekening. Nu ziet het er strak uit! Gaaf hè, van buiten ziet het er veel strakker en egaler uit. Dus als het er van binnen niet zo glad uit ziet als je zou willen, van buiten is het dat wel.

De Edding raamtekenweken
De Edding raamtekenweken zijn weer van start gegaan. Dit jaar willen ze de langste raamslinger maken. Dat kunnen we doen als we allemaal een stukje slinger op ons raam tekenen. Je mag zelf weten hoe het er uit ziet. Op hun website staan allemaal sjablonen. Maar misschien ga je er zelf wel mee aan de slag! Ook kun je je een foto van je tekening uploaden. Zou ik zeker doen, want je maakt kans op leuke prijzen.
Edding stuurde mij twee pakketjes op. Een pakket heb ik aan een vriendin gegeven, zodat zij ook een tekening op haar raam kan maken. Met het andere pakketje ben ik aan de slag gegaan. In het pakketje zit een stift en een sjabloon. Met deze materialen kun je in 6 simpele stappen een raamtekening maken.

Een krijtstift van Securit en Edding samen?!
Tot mijn grote verbazing zag ik dat Securit en Edding een samenwerking zijn aangegaan! Edding verkoopt onder de naam Edding 4085 krijtstiften waarop staat ‘by Securit’. Wat ik herken is de fijne rond punt van 1-2 mm die ik ken van de Securit krijtstiften. Ideaal, want daardoor kun je dunne lijnen zetten. Ik was nooit zo’n fan van de Edding krijtstiften, omdat die er niet in een kleine maat waren. Ik teken nu eenmaal graag gedetailleerd en dan is een dikke stift niet handig. Bovendien zorgde het materiaal van de stiftpunt ervoor dat de vezels in de punt snel uit elkaar gingen staan. Als fan van de Securit krijtstiften ben ik heel blij dat deze samenwerking er is gekomen! Nu kan ik deze Edding (by Securit) krijtstiften aanbevelen.
De krijtstiften van Edding by Securit kun je hier kopen: krijtstiften van Edding by Securit, die set lijkt mij heel leuk: alle nieuwe kleuren krijtstiften in een set. Maar er zijn meerdere kleine setjes van Edding 4085 te koop, in allerlei kleuren. Genoeg keus dus!

Op een simpele manier een tekening op het raam maken
Nu je weet hoe simpel het is om op je raam te tekenen, zou niets je meer tegen moeten houden. Maak je huis of je etalage wat gezelliger en ga er lekker op tekenen! Je weet nu hoe je in 6 simpele stappen een raamtekening kunt maken.

Wil je aan de slag op het raam met een ontwerp, ook wel een sjabloon genoemd? Download dan mijn sjabloon hieronder. Tag mij dan (@annelon.geluk) even, dat vind ik heel leuk.
Mijn sjabloon heb ik gebruikt voor bij het keukenraam en is niet heel groot, dus het zal vast ook op jouw raam passen. Het ontwerp bestaat uit 4 A4’tjes. Print ze uit en plak ze met tape aan elkaar vast. Eventueel knip je wat witte randjes van het papier af om het passend te maken, dat heb ik ook gedaan.
Heel veel tekenplezier!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie ontvang als je een product koopt. Je betaalt hier helemaal niets extra’s voor! Je steunt mij alleen maar in het maken van deze artikelen. 🙂
0 reacties