Hoe je binnen 30 minuten een tekening op een krijtbord deur maakt

door | 8 apr 2022

In deze blog lees je hoe je een tekening kunt maken op een krijtbord deur. Misschien heb jij er thuis ook wel een. Het kan natuurlijk ook een stuk muur zijn wat je hebt voorzien van een laag schoolbordverf of een deur of een ander oppervlak. Je wilt er nu iets op tekenen, misschien een leuke zin, en hoe doe je dat nou? Dat ga je leren in deze blog.

Van deze blog heb ik ook een video gemaakt. Hieronder kun je de video kijken. Lees je liever? Lees dan verder na de video.

Wat heb je nodig om op een krijtbord deur te tekenen

Je hebt een aantal dingen nodig:

  • schoolkrijt
  • puntenslijper om het krijt te slijpen
  • een microvezeldoek
  • een bordenwisser

Maak een ontwerp voordat je gaat tekenen op je krijtbord deur

Het is het handigst voordat je aan de slag gaat dat je een ontwerp maakt en dat kan echt super simpel zijn. Pak een kladpapier waarop je een zin tekent met potlood, zodat je een beetje weet wat waar moet gaan komen. Breng een middenlijn op je tekening aan, zo weet je precies welke letters in het midden moeten komen. Niets is zo vervelend als lekker aan het tekenen zijn op je deur en er achter komen dat het woord er niet helemaal op past. Dat je het weer uit kan vegen en opnieuw kan beginnen.

Om dat te voorkomen maak je dus een ontwerpje en dat kan in vijf minuten gedaan zijn. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Dat ontwerp plak je dan naast je deur en dan kun je er makkelijk naar kijken bij het tekenen ter referentie.

Met deze tips kun jij recht tekenen op je krijtbord deur

Zorg dat je deur goed schoon is, dus maak hem eerst schoon met een natte doek en je kunt een schoonmaakmiddel in het water doen of een klein beetje azijn maar is niet persé nodig.

Als dat droog is, dan ga je er overheen met een krijtje en je gaat je krijtbord of deur preparen. Je gaat dus van boven naar beneden en van links naar rechts met het krijtje er overheen. Met een bordenwisser veeg je het uit. Zo ontstaat er een heel mooi grijs wolkerig effect en dat is een mooie basislaag om op te werken.

Vervolgens maak je een middenlijn en je kunt het even nameten met een centimeter of misschien schat je het zelf goed in. Je zet een paar streepjes op de deur waar die middenlijn is. Je hoeft dus niet helemaal die lijn van boven naar beneden te trekken. Dat is eigenlijk het enige referentiepunt wat ik neerzet. Je kunt natuurlijk ook horizontale trekken, maar ik heb heel vaak gehandletterd dus ik kan aardig recht schrijven.

Wat je ook kunt doen is een stukje tape pakken en met maskeertape of schilderstape wat lijnen plakken, dan weet je waar je tussen moet blijven. Dat kun je altijd doen als je graag wilt dat het heel erg recht is. Maar ik vind het leuke juist van zo’n zin op een krijtbord deur dat het een beetje spontaan op is gezet en persoonlijk oogt. Dus voor mij hoeft het allemaal niet zo strak, ik wil er vooral ook plezier in hebben als ik het aan het tekenen ben.

Om er niet te perfectionistisch in te zijn heb ik er een tijdslot aan verbonden. Ik heb mezelf voorgenomen om er 30 minuten over te doen. Dit is voor mij een hele uitdaging en dat zorgt er voor dat ik me niet verlies in details. Dus ik had eventjes de wekker gezet van de oven, je kan het ook op je mobiel doen. Dan weet je hoe lang je de tijd hebt.

De 3 stappen om binnen 30 minuten een tekening op een krijtbord deur te maken:

Stap 1

Je gaat je tekening eerst licht opzetten met een krijtje, zodat je weet dat iets op de juiste plek komt. Wil je nou iets weg halen, ga er dan met je microvezeldoek overheen om het krijt uit te vegen. Het handigste is dat je eventjes naar je ontwerp kijkt en met het bovenste woord begint. Wat is daarvan de middelste letter en daar begin je mee. Van daaruit ga je de letters rechts en links opschrijven en dan weet je: zo past het er goed op. Zo doe je dat voor heel je zin en dan kijk je ook of de hoogte van de letters klopt of dat je nog iets moet aanpassen.

Stap 2

Dan kun je nu de letters gaan uitwerken en je kunt bijvoorbeeld blokletters gaan tekenen en een lijntje erbij maken voor de schaduw. Je kunt de schrijfletters verdikken, zodat het op kalligrafie lijkt. Je kunt op sommige plekken een beetje krijt wegvegen om het woord heen. Ik gebruik hier voor een microvezeldoek, omdat mijn ondergrond zo stoffig is. Het is zo grijs, dan wil je juist dat er iets meer diepte in komt. Dat doe je door een beetje stof weg te halen met een doek.
Heb jij nou niet zo’n grijze onderlaag, maar is het zwart? Dan is het juist leuk om wat grijs toe te voegen. Dan zou je juist met je krijtje een beetje eromheen vegen en het een beetje uitvegen met je vingers of een doek, zodat er wat meer verschil komt in kleur.

Stap 3

Je kunt er wat versieringen bij maken, bijvoorbeeld bepaalde woorden die je meer aandacht wilt geven. Daar kun je pijlen naar toe laten wijzen of je maakt een druppelvormen om de woorden heen. Hou altijd in gedachten dat je de tekst echt in een bepaalde vorm, zoals een rechthoek houdt. Dus als je een lijntje tekent ter opvulling, zorg je dan dat de lijn komt tot aan de zijkanten van het rechthoek dat je in gedachten houdt.

Het is vooral belangrijk dat je plezier hebt. Het hoeft allemaal niet zo perfect en
als je het niks vindt, dan veeg je het net zo makkelijk weer uit.

Als jij een krijtbord deur hebt, dan wens ik je heel erg veel plezier met het tekenen erop!

Leer de 10 meest gemaakte fouten bij het schrijven op een krijtbord en ontdek hoe je een professionele en aantrekkelijke uitstraling creëert op je krijtbord! Download nu het gratis e-book voor snelle tips en trucs!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *