Hoe creatief bezig zijn je helpt tijdens ziekte

door | 20 mei 2022

Creatief bezig zijn kan je op allerlei manieren zoveel brengen. Het geeft je bijvoorbeeld rust, vreugde, ontspanning en zelfvertrouwen. In deze blog ga ik in op hoe creativiteit je helpt als je ziek bent en dan heb ik het over een lichamelijke ziekte. Bij mentale ziektes helpt het ook, maar daar ga ik een andere keer op in.

Klaplongen

In 2019 kwam ik plotseling in het ziekenhuis te liggen met een klaplong. Niet eerder in mijn leven had ik lichamelijk ziek zijn zo heftig ervaren. Ik lag een week in het ziekenhuis met een drain. Dit is een slangetje dat ze tussen je ribben inbrengen naar de ruimte tussen de borstkas en de long. Dit werd aangesloten op een vacuümsysteem om de lucht die er zat (en daar niet hoort) te verwijderen. Iets simpels als ademhalen was niet meer zo vanzelfsprekend. Ineens deed dat zeer.

Na het verblijf in het ziekenhuis moest ik herstellen. Toen ik goed en wel was hersteld kwam de volgende klaplong. Een maand later nog een. Ik lag weer in het ziekenhuis met een drain. Nu werd het tijd voor een operatie. Als je een aantal klaplongen hebt gehad word je geopereerd. Simpel gezegd: de long wordt geplakt, zodat ‘ie niet meer in kan klappen. In de dagen voor mijn longoperatie voelde het alsof ik weer een klaplong had. Gelukkig kwam er een operatie. Ik keek er naar uit om er voorgoed vanaf te zijn.

Maar toen kwam eigenlijk de ergste pijn. Ik heb een maand zware pijnstilling geslikt. De pijn was verschrikkelijk. Ik leefde met de pijn, omdat het zoveel aandacht opeist. Uit het ziekenhuis kreeg ik allerlei adviezen mee, waarvan er een was: ga iets doen ter afleiding, zoals puzzelen of tekenen. Het helpt mensen na een operatie om op die manier afleiding te zoeken.

Pijnstillers en papier

In de winkel kwam ik een boekje tegen met een Ecoline brushpen en allemaal papieren met een voorbeeld alfabet. Letters, leuk! Ik vond handletteren al een tijd leuk. In de jaren ervoor deed ik het af en toe, maar ik nam er nooit uitgebreid de tijd voor. Nu had ik zeeën van tijd. Werken kon ook niet. Dus ik pakte de brushpen erbij en probeerde om daar letters mee te schrijven. Nou, dat was zo makkelijk nog niet. Die punt was heel beweeglijk en het ging niet meteen zoals ik wilde. Maar de kleuren waren leuk. Dus ik oefende iedere dag, soms meerdere keren per dag. In de ochtend, na mijn sterke pijnstiller, want dan kon ik aan tafel zitten. Als de pijn te heftig was kon ik alleen maar liggen.

Ik kliederde blaadjes vol met allemaal letters. Zo werd ik er beter in. Wanneer ik tekende had ik mijn aandacht niet bij mijn long, maar bij mijn papier. Dat was zo bevrijdend! De pijn is er natuurlijk niet mee weg, maar je haalt je aandacht er vanaf. Voor mij was het ook heel zinvol omdat ik een nieuwe vaardigheid leerde.

Wat er daarna gebeurde kun je wel raden: ik bleef brushletteren en handletteren. Ik dook helemaal de wereld van letters in! Na deze operatie kreeg ik nog 2 operaties, omdat ik endometriose bleek te hebben (wat ook de klaplongen veroorzaakte). In 2 jaar tijd ben ik heel veel ziek geweest en heb ik heel veel getekend. Het plezier en de ontspanning moest ik delen met anderen. Tekenen heeft mij zo geholpen en ik wist zeker dat andere vrouwen hier ook iets aan zouden hebben. Hieruit is ook mijn cursus handletteren ontstaan.

Mensen helpen met kunst

Zo kwam het doel van mijn opleiding ook weer ter sprake. Ik heb kunstzinnige therapie gestudeerd. Dit is een therapie waarbij je mensen van jong en oud helpt door middel van kunstzinnige oefeningen, zoals tekenen, schilderen en boetseren. Bijvoorbeeld als je meer rust wilt ervaren in het leven, dan kun je deze therapie volgen. Het is heel breed inzetbaar, bij verschillende problematiek. Ik vond het heel bijzonder om het nu zelf ervaren te hebben bij lichamelijke ziekte.

Welke creatieve dingen je kunt doen als je ziek bent

Als je een lichamelijke ziekte hebt, of het nou acuut of chronisch is, dan kun je creativiteit inzetten ter afleiding. Ook kan het een zinvolle tijdsbesteding zijn als je verder niet veel kunt doen in je leven. Het beste advies wat ik je hierbij kan geven is: doe iets wat je leuk vindt! Iets waar je nu al enthousiast van wordt als je er aan denkt. Denk ook aan of je er fysiek toe in staat bent. Misschien vind je beeldhouwen wel heel leuk, maar heb je een gebroken arm. Kies dan wat anders.

Tekenen is onwijs laagdrempelig. Je hebt alleen pen en papier nodig. Misschien vind je het wel leuk om kleine tekeningen te maken van de dingen die je in je omgeving ziet. Of krijg je het lettervirus te pakken! Wat het ook is, zorg dat het je blij maakt. Hoe vervelend het ook is om ziek te zijn, het creatief bezig zijn is zo’n fijne afleiding! Mocht jij tijdens ziekte ook iets creatiefs gaan doen: ik wens je veel gezondheid toe en ook heel veel plezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *