Dit heb je nodig om met krijtstiften op krijtborden te schrijven

door | 15 jan 2024

‘’Ik kan niet mooi schrijven. ‘’
‘’Ik heb geen tijd om op mijn krijtbord te schrijven.’’

Dat is wat ik horeca-ondernemers en winkeliers vaak hoor zeggen. Maar jij kunt dit ook!

Je hoeft niet mooi te kunnen schrijven. Er zijn allemaal trucs. Het is wel belangrijk om de juiste materialen te gebruiken voor een goed resultaat.

Het is zonde als je tijd in je krijtbord hebt gestoken en je tekst na een regenbui helemaal is uitgelopen. Ook is het vervelend als je tekst scheef afloopt.

Een stoepbord is een uithangbord van je bedrijf en je kunt dit professioneel inzetten. Met je krijtbord kun je de aandacht van voorbijgangers in de winkelstraat trekken.

Wil je een mooie tekst op je krijtbord schrijven?
Wil je weten welke krijtstiften je nodig hebt voor je krijtbord en hoe je die krijtstiften ook weer van je krijtbord verwijderd?

Lees dan de blog!

De materialen die je nodig hebt om op een krijtbord te schrijven:

  1. Krijtbord
  2. Krijtstiften
  3. Liniaal
  4. Masking tape
  5. Microvezeldoek
  6. Wattenstaafjes
  7. Stukje plastic
  8. Allesreiniger

Je koopt de materialen online bij kantoorhandels, kunstenaarszaken of horecagroothandels. Je kunt ook een bezoek brengen aan horeca groothandels, zoals de Sligro. Daar kun je Securit krijtborden en krijtstiften kopen.

Ik heb in de tekst bol.com affiliate linkjes geplaatst, zodat je meteen het product kunt zien. Als je dit product koopt via bol.com betaal je niets extra’s hiervoor.

1. Krijtbord

In de horeca wordt het meest geschreven op kunststof krijtborden, omdat je hier met krijtstift op kunt schrijven en het daarna makkelijk weer weghaalt. Wel zo fijn natuurlijk.

Dit soort krijtborden voelt glad aan. Dit is dus geen echte laag schoolbordverf, al geeft het de indruk dat het wel zo is. Op de kunststof krijtborden schrijf je met krijtstiften, omdat krijt er niet goed op blijft zitten en krassen maakt.

Er zijn een heleboel bedrijven die krijtborden produceren. Let erop bij het kopen van een krijtbord dat het er een van kunststof is. Op deze PVC laag kun je met krijtstiften schrijven en het gemakkelijk weer verwijderen.

Ik vind zelf de Woody krijtborden van Securit in de maat 60 bij 80 cm erg fijn. Je kunt krijtborden altijd met verschillende stijlen kopen, bijvoorbeeld met een zwarte of houten rand. Kijk wat er bij jouw interieur past.

Een stoepbord heet in het Engels A-frame, omdat het de vorm van een A heeft als je het neerzet. Er zitten kettingen of banden tussen om stabiliteit te geven. Een stoepbord moet ook van kunststof zijn. Je noemt het ook wel horecaborden.

Hier kun je met krijtstiften op schrijven die watervast zijn, waarna je het makkelijk weer schoonmaakt. Schaf een stoepbord aan als je het ook voor je zaak mag plaatsen. Het is de investering echt waard!

2. Krijtstiften

Krijtstiften zijn speciaal gemaakt voor het tekenen op plastic krijtborden, omdat je het heel makkelijk verwijdert. Je kunt er ook mee op ramen tekenen. Dit zijn allebei niet-poreuze ondergronden.

De stift trekt er dus niet in. Ik gebruik zelf de krijtstiften van Securit het liefst. De stiftpunt blijft lang mooi en de wit is echt wit.

Het nadeel van krijtstiften is dat het niet watervast is. Als je krijtstiften op je stoepbord gebruikt en er komt een regenbui overheen, dan is je tekst uitgelopen. Dit voorkom je door andere stiften te gebruiken. Bijvoorbeeld de Waterproof krijtstiften van Securit.

Maar op de kunststof krijtborden kun je ook met verfstiften schrijven. Bijvoorbeeld Posca markers. Dit zijn stiften met verf erin op waterbasis. De verf zorgt ervoor dat je er dekkend mee kunt schrijven en tekenen. De ene laag kan over de andere laag.

Zo corrigeer je ook makkelijk een foutje. Dit is anders dan de vloeistof die in krijtstiften zit. Als je bij krijtstiften met lagen over elkaar werkt schraap je de vorige laag weg.

Posca stiften zijn waterbestendig en dus prima geschikt om te gebruiken op een krijtbord dat in de regen staat. Geen verzopen teksten meer, maar mooie en goed leesbare borden. Daar word je toch blij van.

3. Liniaal

Als je op een krijtbord gaat schrijven, dan kun je met een liniaal uitmeten wat waar komt. Dit kun je aftekenen met een stuk tape. Zo weet je precies waartussen je letters moeten komen.

Er zijn metalen linialen met een handvat te koop. Een liniaal met waterpas helpt je om de lijnen loodrecht te maken. Neem een liniaal van minstens 50 cm.

4. Masking tape

Meestal heb ik geen zin om met krijtstift allemaal lijnen op mijn krijtbord te tekenen en later weer te verwijderen. Daarom gebruik ik masking tape om mijn hulplijnen aan te geven.

Maak met tape een vlakverdeling van je tekst zodat je daartussen met krijtstift kunt schrijven. Gebruik hiervoor masking tape, dat laat geen vervelende kleefresten achter.

5. Microvezeldoek

Voor het schoonmaken van het krijtbord gebruik je een microvezeldoek. Een natte en een droge. Als je een foutje hebt gemaakt, dan kun je de krijtstift verwijderen met een natte punt van je microvezeldoek.

Gebruik steeds een schoon stukje doek totdat alle krijtstift weg is. Een natte microvezeldoek is ideaal om je bord mee schoon te maken voordat je er op gaat tekenen. Het laat namelijk geen strepen achter.

6. Wattenstaafjes

Wattenstaafjes gebruik je om fouten mee te corrigeren. Je maakt het wattenstaafje nat. Gebruik wel steeds een schone kant, omdat je anders nog meer vlekken op je krijtbord maakt.

7. Stukje plastic

Bij het gebruik van krijtstiften of verfstiften moet je je stiften pompen, zodat de vloeistof goed doorloopt. Dit doe je het liefst op een non-poreuze ondergrond, zoals een stukje plastic of een schaaltje.

Doe het niet op je krijtbord, want dan heb je kans op vlekken als er ineens veel vloeistof uit de krijtstift komt en dan moet je dat weer schoonmaken.

8. Allesreiniger

Om het krijtbord vetvrij te maken kun je een allesreiniger gebruiken op een microvezeldoek. Zo schrijf je op een schone ondergrond en zal de krijtstift niet op je krijtbord uitlopen. Soms hecht de krijtstift namelijk niet goed als het bord niet schoon is.

Zorg er wel voor dat je het krijtbord schoonveegt met een doek met water, zodat alle resten schoonmaakmiddel weg zijn.
Je kunt ook de krijtbordenreiniger van Securit gebruiken.

Als je van tevoren een schets maakt van je tekening op je krijtbord, dan heb je verder nog nodig: (kneed)gum, potlood en (ruitjes)papier.

Wil je meer leren over het schrijven op krijtborden? Ben je ondernemer en heb je een stoepbord voor je zaak of krijtborden in je zaak? Wil je leren hoe je daar met krijtstiften mooie teksten op schrijft? Lees dan het e-book over het schrijven op krijtborden.

👉🏻 Verbeter je krijtbord skills en vermijd de 10 meest gemaakte fouten! Ontdek nu de snelle truc om recht te schrijven en maak indruk met een aantrekkelijk ontwerp. Download het gratis e-book!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *