30 tips om met krijt op een krijtbord te schrijven

door | 2 dec 2019

Met krijt een tekening op een krijtbord maken klinkt simpeler dan het is. Bij de eerste krijtbordtekening die ik maakte gebruikte ik een krijtstift in plaats van krijt. Ik veegde de letters weg met een natte doek. De stift was in de verf getrokken en liet een afdruk achter. Een woord dat ik tekende paste er niet helemaal op, daarom schreef ik de laatste letters kleiner. Het woord paste er op, maar mooi was het niet.

Op sommige plekken heb ik de tekeningen bij elkaar gepropt en op sommige plekken was er teveel lege ruimte. Ik kon die tekening niet meer aanzien, daarom ben ik blij dat ik er laatst een nieuwe tekening op heb gemaakt. Met krijt. Nadat ik die muur opnieuw had geschilderd.

In de afgelopen jaren heb ik veel tekeningen op krijtborden gemaakt. In het begin vond ik het lastig om met krijt te werken. Ik kon er geen strakke lijnen mee maken en wist niet hoe ik diepte in in tekening creëerde.

Inmiddels weet ik hoe je schoolkrijt gebruikt om een mooie krijtbordtekening te maken. In deze blog lees je mijn 30 onmisbare krijt tips voor beginners. Zo leer jij als een pro op je krijtbord of krijtmuur tekenen.

Slijp-je-krijtje

Krijt tip 1: Slijp je krijtje

De gouden tip is om je krijtje te slijpen! Schoolbordkrijt past in een puntenslijper voor grote ronde of driekantige potloden. Zo slijp je een scherpe punt aan je krijtje en teken je zelfs de dunste lijnen!

een-krijtbord-prepareren

Krijt tip 2: Prepareer je krijtbord

Om je krijtbord te beschermen tegen krassen moet je het eerst prepareren. Neem een krijtje en veeg er met de lange kant mee over een papiertje. Zo haal je het beschermlaagje er af. Nu teken je op het krijtbord met de lange kant van dit krijtje allemaal vlakken van boven naar beneden en van links naar rechts. Overal is het nu wit als het goed is. Vervolgens veeg je het uit met een bordenwisser. Nu heb je een basislaag van stof en hierdoor werk je ook goed met diepte.

Krijt tip 3: Gebruik een wattenstaafje

Om het zwart-wit contrast te vergroten veeg je met een nat wattenstaafje krijt weg. Zorg dat je steeds een schone kant gebruikt. Zo creëer je ook mooie zwarte lijnen of schaduw rond letters.

Krijt tip 4: Gebruik een bordenwisser

Door je krijt met een bordenwisser uit te vegen houd je het krijt op het bord. Dat geeft die witte uitstraling waar je zo mooi in tekent.

Krijt tip 5: Gebruik niet teveel lettertypes

Door twee lettertypes te gebruiken houdt je overzicht in je krijttekening. Teveel lettertypes geven je tekening een chaotische uitstraling. Ook maak je met twee lettertypes, bijvoorbeeld blokletters en cursieve letters een onderscheid in de woorden.

Krijt tip 6: Houd je hand van het bord

Als je jezelf aanleert om je hand van het bord af te houden, ontwikkel je een vastere hand. En voorkom je dat je tekeningen uitveegt.

Maak-tekeningen-op-je-krijtbord

Krijt tip 7: Maak tekeningen

Een krijttekening is pas compleet als er tekeningen op staan. Alleen tekst zou te saai zijn. Je hoeft hier niet goed voor te kunnen tekenen. Afhankelijk van wat je maakt teken je er bijvoorbeeld bloemen bij als decoratie. Of als het een menu betreft, dan teken je een paar etenswaren of glazen.

Krijt tip 8: Gebruik een natte doek

Om diepte te creëren op je stoffige bord veeg je er met het puntje van een natte doek overheen. Je doet dit om letters of bij lege plekken tussen tekst en beeld. Dit geeft wat meer contrast, omdat je het zwart maakt op die plek. Zorg wel dat je steeds een schoon deel van de doek gebruikt. Anders veeg je het stof alsnog uit en blijft je bord grijs.

Krijt tip 9: Teken met sjablonen

Je kent ze vast nog wel van vroeger: sjablonen. Als je het lastig vindt om tekeningen te maken, dan koop je sjablonen. Er zijn ook stencil letters te koop. Onder andere Securit verkoopt sjablonen die je bij je krijtborden gebruikt.

Krijt tip 10: Kies kleuraccenten

Kies een paar kleuren uit die je in je tekening terug laat komen. Als je hier geen keuze in maakt, dan komt dat al snel chaotisch over. Kies 2 of 3 kleuren uit, misschien uit een huisstijl, en geef daar accenten mee aan bij letters en tekeningen. Zo houd je het overzichtelijk. Als je veel kleuren in je tekeningen gebruikt, bijvoorbeeld omdat je eten tekent, herhaal dan meerdere kleuren eenheid te bereiken.

Krijt tip 11: Gebruik geen krijtstift

Gebruik geen krijtstift als je je krijtbord mooi wilt houden. Krijtstiften zijn gemaakt voor niet-poreuze oppervlakken, zoals plastic krijtborden en glas. Een krijtstift trekt in het krijtverf op je bord. Daarom gebruik ik alleen krijtjes op krijtborden (schoolborden) en krijtmuren. De schoolborden zijn geschikt voor krijtjes. Op de horecaborden schrijf je met de krijtstiften.

Krijt tip 12: Gebruik een droge doek

Als je het krijtbord hebt geprepareerd (van een laag krijt hebt voorzien), dan heb je die witte gloed. Krijt veeg je makkelijk weg met een droge doek. Bijvoorbeeld foutjes tijdens het tekenen. Die stoffige sfeer blijft behouden.

Krijt tip 13: Maak versieringen

Versieringen maken je bord sprekender. Het kan er daardoor dynamischer uitzien. Met krijt maak je simpele versieringen door een lijn bij de rand van je bord te tekenen. Of krullen, spiralen, stippen en bloemen. Het is meer hoe je het bij elkaar brengt en plaatst. Bijvoorbeeld om een lege ruimte op te vullen. Of een kader te maken om je tekening.

Krijt tip 14: Veeg het krijt uit

Dat is zo leuk aan tekenen met krijt. Je veegt het uit. Door krijt uit te vegen krijg je een zachter effect bij je tekening. Het is een mooie afwisseling tussen de ruwe structuur van het krijt en het zachte van het uitgeveegde krijt.

Met-pastelkrijt-op-een-krijtbord-tekenen

Krijt tip 15: Probeer pastelkrijt

Pastelkrijt heeft intense kleuren en blijft goed zitten op een krijtbord. Door het sterke pigment is het iets moeilijker te verwijderen dan het schoolkrijt. Pastelkrijt bevat pigment en schoolkrijt bevat kleurstof. Pastelkrijt is daardoor ideaal als je intense en felle kleuren op je tekening wilt. De kleuren van het schoolkrijt zijn pastelkleurig en met weinig kleurintensiteit. Het nadeel is dat pastelkrijt te breekbaar is om te slijpen.

Krijt tip 16: Werk van boven naar beneden

Als je dit niet doet heb je met krijt echt een probleem. Grote kans dat je het uitveegt met je handpalm. Bij het tekenen met krijtstiften droogt het op en is de kans op vegen kleiner. Als ik met krijt teken, dan werk ik iets tot in detail uit voordat ik naar de plek rechts ervan ga. Ik werk in rijen van links naar rechts en dan de volgende rij. Zo kan ik af en toe nog met mijn hand op het bord leunen.

Krijt tip 17: Trek je schets over

De gouden tip voor het strak tekenen van een logo is… overtrekken! Zo doe je dat:

  1. Print een logo op schaal uit
  2. Teken op de achterkant met de lange zijde van een krijtje het hele blad onder.
  3. Plak het papier op de juist plek vast met tape. De krijtlaag zit op de achterkant van je papier en raakt het krijtbord.
  4. Teken het logo over. Het krijt drukt nu door op het bord.
    Ideaal! Sinds ik dit eenmaal door had scheelde mij dat een hoop frustraties!
    Bij een schets is dit ook toepasbaar. Stel dat je een mooie tekening hebt gemaakt en hij is op schaal, dan breng je hem met deze techniek zo over op het bord of de muur.
    En nee, dat is niet vals spelen. Dat is een slimme voorbereiding om het beste resultaat te bereiken voor je klant.

Krijt tip 18: Maak schaduw bij een letter

Door het maken van schaduw bij je krijtletters zorg je dat er een 3D-effect ontstaat. Je tekening is meteen een stuk levendiger.

Krijt tip 19: Maak eerst een schets

Essentieel. Maak eerst een schets van wat je gaat tekenen op een krijtbord of krijtmuur. Houd hierbij rekening met de afmetingen. Je weet dan wat waar komt en hoe groot het is. Geloof mij, dit scheelt veel uitvegen en opnieuw beginnen. Mijn tekst paste er net niet op of ik maakte de tekeningen van het eten te groot. Een goede schets scheelt je tijd. Ook al is het meer voorbereiding. De uitwerking verloopt veel soepeler.

Krijt tip 20: Fouten veeg je weg

Mocht je tijdens het tekenen een foutje maken, dan is dit zo weggeveegd. Dat is zo fijn aan het werken met krijt. Je brengt eerst een laag krijt aan (prepareren van je bord), daardoor veeg je krijt zo weg. Als je direct op het zwarte bord of de zwarte muur begint, dan zie je het wel. Het maakt dan een veeg. Nog een voordeel van het prepareren van je bord. Met krijt tekenen vind ik laagdrempelig. Het is niet definitief, omdat je het zo weer uitveegt.

Krijt tip 21: Probeer stofvrij krijt

Erger je je aan het stof dat vrijkomt bij het krijten? Probeer stofvrij krijt. Bij dit krijt komt er -ondanks de naam- stof vrij. Het is veel minder stoffig. Ik gebruik het wel eens, van het merk Crayola.

Krijt tip 22: Schets met potlood op het bord

Met grijs potlood teken je hulplijnen op een krijtbord of krijtmuur. Van een afstand zie je dit niet. Mocht je dit niet fijn vinden, dan teken je met een wit krijtpotlood je hulplijnen. Dat veeg je makkelijk uit.

Maak-een-kader-en-compositie-op-je-krijtmuur

Krijt tip 23: Maak een kader met tape

Dit is een belangrijke tip om recht te schrijven op je krijtbord. Maak met tape een kader; een vlakverdeling van wat je waar gaat tekenen. Zo hoef je geen lijnen te trekken en die later weer uit te vegen. Gebruik hiervoor masking tape, dat laat geen plakstreep achter. Bij het gebruik van schilderstape heb ik de volgende truc: scheur een stuk tape af en plak het een paar keer op je broek. Het is nu minder plakkerig. Als het goed is verwijder je het zonder lijmresten van je bord of muur.

Krijt tip 24: Maak je krijtje nat

Weet je nog van vroeger, als je het schoolbord schoon had gemaakt met een natte doek? En dat je er dan meteen met een krijtje overheen tekende? Het ging veel soepeler, het krijtje gleed over het schoolbord. De kleur was ook wat intenser. Maak het puntje van een krijtje nat, dan krijg je dat effect. Tekent net even anders en de lijn is gevulder, je ziet minder van de textuur van het bord.

Krijt tip 25: Probeer krijtpotlood

Wat een uitvinding is dat, krijtpotlood! Zo teken je met een fijne lijn en heb je een gewoon potlood in de hand, in plaats van een stoffig krijtje. Het is een potlood met schoolkrijt erin. Ideaal.

Krijtbord-tekenen-schaduw

Krijt tip 26: Maak schaduw met je vinger

Dat is het fijne van tekenen met krijt op een schoolbord of muur. Je veeg het uit met je vinger. In tekeningen van eten breng ik schaduw aan met mijn vinger. Bij dikke letters veeg ik het krijt uit om schaduw bij de letter te maken.

Krijt tip 27: Gebruik een gum

Ik was verrast dat je krijt op een schoolbord ook uit kon gummen. Het werkt ideaal. Een gum of een gum achterop een potlood voldoet.

Krijt tip 28: Maak schaduw bij een letter

Schaduw bij letters geeft je gehele tekening een 3D-effect. Wat mij betreft een klassieker die heel je tekening een nieuw level in brengt. Wat ik meestal doe is rechtsboven een lichtbron inbeelden. Dus ik zet links schuine streepjes aan mijn letter en die verbind ik met elkaar. Heel simpel. En het leuke van met krijt tekenen: de schaduw die je bij je letter tekende is zwart van het krijtbord. Dat geeft meteen al meer diepte.

Krijt tip 29: Probeer stoepkrijt

Deze tip klinkt wat ongewoon. Teken met stoepkrijt op je schoolbord!
Laatst tekende ik met mijn vriend met stoepkrijt op mijn krijtwand en geloof mij, het kind in ons kwam naar boven. De hartjes en zonnetjes vlogen om je oren.
Het krijt is zacht en glijdt zo over het bord. Ik dacht: 40 cent is echt goedkoop voor een doosje krijt, maar je bent er dan wel zo doorheen.
De kleuren zijn lekker licht, omdat ook bij dit krijt kleurstof en geen pigment wordt gebruikt. Wat ik ook erg handig vind, is dat je snel grote vlakken opvult. Je veegt het krijt goed weg met een natte doek.

Krijt tip 30: Kies bijpassende lettertypes

De laatste tip voor krijten op een schoolbord. Kies bijpassende lettertypes. Er zijn zoveel lettertypes die allemaal iets anders uitstralen. Er zijn zachte, schreeuwerige, lieve, strakke, dynamische letterstijlen. Om maar iets te noemen.
Kijk naar wat je uit wilt stralen met je tekst en wat daar qua stijl bij past. Ik kies meestal een smalle retro blokletter, omdat dat aansluit bij het ambachtelijke van mijn klanten in de horeca.
En omdat deze letters van een afstand goed te lezen zijn en niet veel ruimte in nemen. Als ik alles cursief aan elkaar zou schrijven, heb ik meer ruimte nodig.

Zo, het was een hele lijst! Als je tijdens het tekenen tegen dingen aan loopt, mail mijn gerust of laat hieronder een reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *